Idiootit ympärilläni

idiootit ympärilläni
4/5

Idiootit ympärilläni on Thomas Eriksonin kirjoittama teos, joka saa sinut ymmärtämään paremmin itseäsi ja muita.

Idiootit ympärilläni - kuinka ymmärtää muita ja itseään

Punaiset ovat nopeita ja ottavat ohjat käsiin mieluusti. He laittavat asiat tapahtumaan. Kuitenkin, kun he pääsevät vauhtiin, muuttuvat he kontrolloiviksi ja kommunikointi heidän kanssaan muuttuu haastavaksi. Keltaiset taas voivat olla hauskoja, luovia, sekä nostattaa tunnelmaa, riippumatta siitä kenen seurassa he ovat. Kun keltaiset saavat paljon tilaa, he kuluttavat kaiken hapen huoneesta, ei päästä ketään keskusteluihin sisälle ja tarinoiden totuudenmukaisuus vähenee. Ystävällisten vihreiden kanssa on helppo oleskella, koska he ovat niin mukavia ja välittävät aidosti muista ihmisistä. Analyyttiset siniset ovat rauhallisia, maltillisia, sekä ajattelevat ennen kuin puhuvat.

Oletko kinastellut joskus kumppanisi kanssa, jossa kumpikin puhuu asioista aivan eri tavalla? Tai saanut työkaverilta viestin, joka on muotoiltu tylysti? Oletko ollut tilanteessa, jossa et ymmärrä mistä muut henkilöt puhuvat, eikä muut myöskään tunnu ymmärtävän mistä sinä puhut. Onko sinusta tuntunut, että muut ihmiset ympärilläsi ovat idiootteja?

Lukemalla Thomas Eriksonin teoksen saatat ymmärtää, että asiat eivät aina ole niin mustavalkoisia.

Erikson sai idean kirjaansa, kun hän oli eräässä katastrofaalisessa palaverissa menestyneen yrittäjän kanssa. Yrittäjä oli erittäin vakuuttunut, että hän olisi idioottien ympäröimänä. Erikson päättikin omistautua ymmärtämään, miten ihmiset toimivat ja miksi meillä on usein ongelmia muodostaa yhteys tietyntyyppisten ihmisten kanssa.

Idiootit ympärilläni on kansainvälinen ilmiö, jota on myyty jopa yli 1.5 miljoonaa kappaletta – Suomessa teosta on myyty 160 000 kappaletta, joka on melko suuri määrä tietokirjalle. Kirja tarjoaa yksinkertaisen, mutta mullistavan menettelytavan arvioida ihmisten persoonallisuuksia, joiden kanssa olemme tekemisissä – työpaikan sisä- ja ulkopuolella. Erikson lokeroi personaallisuudet neljään eri lokeroon (punainen, vihreä, keltainen ja sininen) ja tarjoaa neuvoja miten voimme mukauttaa suullista ulosantiamme.

Erikson auttaa sinua ymmärtämään itseäsi paremmin, hiomaan viestintätaitojasi, sosiaalisia taitojasi, käsittelemään konflikteja itsevarmasti, sekä parantamaan dynamiikkaa esimiehesi ja kollegoiden kanssa. Hän jakaa myös yksinkertaisia vinkkejä koskien kehonkieltä, sisällöntuotannon parantamista, sekä siitä milloin kannattaa puhua suoraan ja milloin olla vähän hiljempaa.

Idiootit ympärilläni antaa sinulle varmasti ahaa-elämyksiä, sekä taitoja kommunikaatioon ja muiden ihmisten ymmärtämiseen.

Kirja ei ollut suinkaan ensimmäinen persoonallisuustyyppeihin keskittyvä teos, minkä olen lukenut, eikä varmastikkaan viimeinenkään. Jo esipuheen ja ensimmäisten kappaleiden jälkeen voi huomata, että Erikson suhtautuu aiheeseen selvästi intohimoisesti. Mietin tosin kirjan aikana monesti, että mihinköhän väriin Erikson luokittelisi itsensä.

Kuten useissa tätä aihetta käsittelevissä kirjoissa, niin tässäkin teoksessa oli osioita, joiden kanssa en ollut samaa mieltä. 

Suosittelen kuitenkin ehdottomasti lukemaan kirjan, jos sinua aihealue kiinnostaa vähänkin.

Lue Idiootit ympärilläni:

Löydät teoksen Adlibriksestä, BookBeatista ja Nextorysta.