Kobo Libra H20 arvostelu

Kobon uusin e-lukulaite on pienempi kuin edeltäjänsä Forma, mutta silti jämäkän tuntuinen ja tyylikäs hyvällä vettähylkivällä ulkokuorella ja näytöllä.

e-lukulaite

Yhteenveto

4.5/5

Kobo Libra H20 niputtaa yhteen pakettiin e-lukulaitteiden parhaat ominaisuudet viime vuosilta. Pakettiin kuuluvat muunmuassa 7-tuuman kosketusnäytöllinen teräväpiirtonäyttö, automaattisesti säätyvä taustavalo, kevyesti painettavat sivunvaihtonapit, sekä vettähylkivä runko.

Mikä tekee Kobo Librasta paremman kuin edeltäjänsä Kobo Forma tai kilpailijansa Kindle Oasis? Kobo Libra on 165€ hinnallansa 100€ halvempi kuin Forma ja Kindle Oasis. Kysymys kuuluukin, täytyikö Kobon oikoa kulmia liikaa saadakseen Libra H20:n hinnan niin alas.

Voittava muotoilu halvemmalla tehtynä

Samalla tavalla kuten edeltäjänsä Forma, Kobo Libra H20 on ottanut vivahteita Amazonin johtavasta e-lukulaitteesta Kindle Oasiksesta. Forma tarjoaa tosin suuremman 8-tuuman näytön, kun Libra H20 taas pitäytyy pienemmässä 7-tuuman näytössä, ja on lähes identtisesti samankokoinen, kuin Kindle Oasis. Koko on hyvä, mutta hieman liian iso, että se sopisi useimpiin taskuihin. Painoa tuotteelta löytyy 192 grammaa, eli hieman Amazonin lukulaitetta enemmän, mutta myös Libra H20:sta löytyy IPX8 sertifikaatti, eli se selviää tunnin kahden metrin syvyisessä vedessä.

Näytössä on 1,680 x 1,264 resoluutio, joka vastaa 300 pikseliä per tuuma.

Kindle Oasiksen ja Libra H20 väliltä löytyy joitakin selkeitä eroavaisuuksia kuitenkin. Libra H20 on viimeistelty valkoisella tai mustalla muovilla, se on paljon paksumpi, näyttö on syvennyksessä ja painikkeet, joilla käännät sivuja ovat aseteltu siten, että tuntuu kuin pitäisit oikeaa kirjaa kädessä.

Takaosa on sileäpintainen, mutta laite pysyy silti tukevasti käsissä. Takapuolelta löytyy myös virtapainike, eli et vahingossakaan voi sulkea laitetta kesken lukemisen.

Voit kääntää Kobo Libran joko kokonaan ylöspäin, tai jommalle kummalle sivulle, niin laite kääntää tekstin automaattisesti.

Muovirunko saattaa tuoda hieman halpamaista tunnetta, jos vertaa Kobo Formaan tai Amazonin alumiiniiseen Oasikseen, mutta Libra H20 on saatavilla myös todella hyviä suojakuoria. Tärkeintä on kuitenkin se, mitä lukulaitteen sisältä löytyy.

Automaattinen valonsäätö

Kobo Libran E-ink näyttö on helposti luettavissa niin suorassa auringonpaisteessa kuin pimeässä huoneessakin. Liikuttamalla sormea näytön vasemmassa reunassa voit säätää näytön kirkkautta, mutta usein on nopeampaa vain avata valikko ja tehdä se sieltä. 

Suorituskyky ja käytettävyys

Parhaimmissakin e-lukulaitteissa on yleensä sisällä perus teknologiaa, eikä Kobo Libra H20 ole poikkeus. Sivut kääntyvät nopeasti nappia painamalla, mutta sulkiessa laitetta on hieman viivettä.

Laitteessa on 8GB muistia, eli tilaa noin 6000 kirjalle. 

Yhteenveto

Kobo Libra H20 yrittää simuloida markkinoiden parhaimpia e-lukulaitteita, mutta hinnaltaan se on huomattavasti halvempi. Hintaa on saatu alemmas tekemällä kompromisseja muotoilussa, kuten muovisessa rungossa. Pakettiin sisältyvät kuitenkin teräväpiirtoinen näyttö säädettävällä kirkkaudella ja lämpötilalla, vettähylkivyys, sekä pitkä akunkesto.