Auschwitzin tatuoija | Arvostelu

4/5
Auschwitzin tatuoija

Kustantamo: Aula & Co 2019

Alkuperäinen teos: The Tattooist of Auschwitz (Bonnier Zaffre, 2018)

Kääntäjä: Pekka Tuomisto

Sivumäärä: 286

Heather Morris: Auschwitzin Tatuoija

Vuosi on 1942,  slovakian juutalaista Lale Sokolovia ollaan siirtämässä väkisin junalla kohti Auschwitz-Birkenaun keskitysleirejä. Kun Sokolovin vangitsijat huomaavat, että hän puhuu useaa kieltä saa Sokolov työtehtävän Tätowiererinä (saksankielinen sana tatuoijalle), tehtävänään merkitä muut vangit.

Ollessaan vangittuna kahden ja puolen vuoden ajan, Lale todistaa kauhistuttavia julmuuksia ja barbaarisuuksia – mutta myös uskomattomia urotekoja ja myötätuntoa. Riskatessaan oman elämänsä Sokolov käyttää etuoikeutettua asemaansa ja vaihtaa murhattujen juutalaisten jalokiviä ja rahaa ruokaan, jotta voisi ruokkia ja pitää muut vangit elossa.

Eräänä päivänä vuonna 1942, Sokolov – eli vanki 32407 lohduttaa jonossa olevaa tärisevää nuorta naista, joka odottaa vuoroaan tatuoitavaksi. Naisen nimi on Gita – ja tämän ensitapaamisen jälkeen Lale lupaa selviytyä keskitysleiriltä hinnalla millä hyvänsä mennäkseen naimisiin Gitan kanssa.

Auschwitzin tatuoija on yksityiskohtainen, riipaiseva ja äärimmäinen luomus Lale Sokolovin kokemuksista miehenä joka tatuoi tuhansien vankien käsiin numeroja.

Auschwitzin tatuoija on myös todistus rakkauden ja inhmillisyyden kestävyydestä kaikkein pimeimpinä aikoina.

Jos heräät aamulla, se on hyvä päivä.

Kirja ei ollut täysin mukaansatempaava, joka taas lisäsi tarinankerrontaa. Väkivalta ei ollut läsnä päivittäin, joinain päivinä saattoi olla, että mitään ei tapahtunut. Saattoi olla, että vangit kuluttivat aikaansa, ja olivat liian nälissään tai pahoinpideltyinä edes tehdäkseen mitään. Tässä tapauksessa on ihan ymmärrettävää, että teosta ei ole suunniteltu kiehtomaan lukijaa ja ainakin itselle teoksen tarinan tarkoitus oli ennemminkin sivistävä ja jonkun toisen henkilön menneisyyden tunteminen, kuin yksinkertaisesti pelkkä viihdyttävä kirja.

Olen nähnyt joitakin arvosteluja ja kommentteja Auschwitzin tatuoijasta, joissa Heather Morrisin kirjoitustyyliä pidetään enemmän faktuaalisena, kuin tunteellisena ja täytyy myöntää, että olen itse samaa mieltä. Auschwitzin tatuoija on kirjoitettu enemmänkin aikajanana kuin romaanina. Kirjassa keskitytään paljon romanssiin, kun taas itse olisin halunnut ehkä enemmän tietoa muiden vankien elämäntilanteesta. Toisaalta ymmärrän, että romanssille on annettu kirjasta suuri osuus, koska siinä kerrotaan tämän pariskunnan tarinaa.

Kaiken kaikkiaan Auschwitzin tatuoija menee ehdottomasti jatkoon ja voin suositella sitä lämpimästi kaikille.

Lue kirja:

Auschwitzin tatuoija löytyy Adlibriksestä, BookBeatista ja Nextorysta tällä hetkellä.