21 Oppituntia maailman tilasta | Arvostelu

4/5
21 oppituntia maailman tilasta

Kustantaja: Bazar

Kirjoittajat: Yuval Noah Harari

Kääntäjät: Jaana Iso-Markku

Vuosi: 2018

Sivumäärä: 368

Arvostelu: Angelina Roine

Yuval Noah Harari: 21 oppituntia maailman tilasta

Yuval Harari on syntynyt Israelissa 1976. Hän on israelilainen historiantutkija, professori ja kirjailija. Harari on kirjoittanut kolme kansainvälistä menestysteosta ihmisen historiasta ja tulevaisuudesta. Hän syntyi ja kasvoi Haifan alueella itäeuroopanjuutalaisessa perheessä. Hän väitteli Oxfordin yliopistosta vuonna 2002. Nykyisin hän on historian professori Jerusalemin heprealaisessa yliopistossa. Harari asuu Mesilat Zionin kylässä aviomiehensä kanssa.

21 oppituntia maailman tilasta on kirjoitettu vuonna 2018 ja on alkuperäiseltä nimeltään 21 Lessons for the 21st Century. Esseistä koostettu kirja käsittelee nykyajan tärkeitä yhteiskunnallisia kysymyksiä. Yuval Noah Hararin ensimmäinen teos Sapiens katsoi menneisyyteen, ja syksyllä 2017 suomeksi ilmestynyt Homo Deus tulevaisuuteen. Uutuuskirja 21 oppituntia maailman tilasta on tukevasti kiinni nykyajassa. Teoksellaan Harari auttaa meitä hahmottamaan maailmaa, jonka ymmärtäminen on yhä vaikeampaa.

Mitä Donald Trumpin nousu valtaan merkitsee? Mitä voimme tehdä epidemian lailla leviäville valeuutisille? Miksi liberaali demokratia on kriisissä? Mitä meidän tulisi tehdä terrorismille? Entä mitä voimme opettaa lapsille koulussa, kun tiedämme niin vähän maailmasta, jossa he tulevat aikuisina elämään?

21 oppituntia maailman tilasta tarttuu Hararin jo tutuksi tulleella tyylillä kiinni maailman tämän hetken suurimpiin ongelmiin. Kirjassa pohditaan, mitä maailmassa tapahtuu tällä hetkellä ja mikä näiden tapahtumien perimmäinen merkitys on.

Kirjan kaikki 21 lukua käsittelevät kukin omaa aihettaan, kuten työelämää, sotaa, nationalismia, uskontoa, maahanmuuttoa ja koulutusta. Hän pyrkii määrittelemään kunkin aiheen terminologian keskustelua varten ja tarjoamaan niihin historiallisen ja filosofisen näkökulman. Kirjassa käsitellääm tämän hetken tärkeimpiä yhteiskunnallisia kysymyksiä, haasteita ja pelkoja kuten terrorismia, ilmastonmuutosta, tekoälyn nousua, yksityisyyteen kajoamisia ja kansainvälisen yhteistyön hiipumista. Kirja käsittelee myös yksilötason asioita kuten sinnikkyyttä, nöyryyttä ja meditaatiota. Lopussa Harari kertoo hieman myös omasta elämästään ja kuinka hän tutustui meditaatioon ja mitä se on hänelle antanut.

Kirjaa oli mielenkiintoista lukea. Harari on taattua laatua. Muistin, että olisin myös lukenut Homo Deus kirjan, mutta en ainakaan ole tehnyt arvostelua, joten en sitten olekaan lukenut kirjaa. Tarkoitus nämä varmaan olisi lukea järjestyksessä, mutta mielestäni myös aika loogista on ajatella, että lukee ensin menneisyyteen perustuvan, sitten nykyisyyteen ja vasta viimeisenä tuon Homo Deus joka käsittelee tulevaisuutta, joten en usko, että tässä kävi nyt isoa mokaa.

Oli hienoa huomata, että Harari lähti käsittelemään myös tekoalyä, koska harva uskaltaa tuoda kyseisestä aiheesta omia mielipiteitään julki. Harari on ennakkoluuloton ja rohkea persoona ja erittäin hyvä kirjoittaja. Hän osaa selittää asiat niin, että myös tavallinen pulliainen ymmärtää mistä on kyse. Kirjalle annan pisteitä pitkähkön pohdinnan jälkeen 8.5. Loppuun laitan taas pienen näytteen kirjasta:

Minkälaista vastausta ihmiset odottavat? Kun ihmiset kysyvät elämän tarkoituksesta, he odottavat melkein aina, että heille kerrotaan tarina. Homo sapiens on tarinoita kertova eläin, joka ajattelee pikemminkin tarinoina kuin numeroina tai diagrammeina ja uskoo, että maailmankaikkeus itsessään on kuin tarina, joka on täynnä sankareita ja roistoja, konflikteja ja ratkaisuja, huippukohtia ja onnellisia loppuja. Kun etsimme elämän tarkoitusta, haluamme löytää tarinan, joka selittää, mistä todellisuudessa on kyse ja mikä on oma roolini kosmisessa näytelmässä. Tämä rooli tekee minusta osan jotain itseäni suurempaa ja antaa tarkoituksen kaikille kokemuksilleni ja valinnoilleni.

Lue kirja:

Kirja löytyy Adlibriksesta, sekä Nextorysta, Storytelista ja BookBeatista äänikirjoina.